Sprookje Efteling

Dit sprookje is eerder ingediend in de sprookjeswedstrijd van Efteling en heeft niet gewonnen. Dus publiceer ik het hier. Het was mijn eerste poging een sprookje te schrijven.

Eens is er een wonderlijk wereld vol met reizen en mooie natuur. Dit droomde Stilte, diegene die in de herrie van Arnhem moesten overleven. In Arnhem wordt de stilte vooral onderbroken door de auto’s op de doorgaande wegen. De inwoners van deze slaapstad werken vooral in de 4 grote Randstadsteden: Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Stilte keek eens om zich heen en zag parkeerplekken, hoge gebouwen en wegen en vroeg zich af hoeveel roetstof Mens nog in zijn leven moest pikken. Mens dacht na en hoestte nog een paar keer zijn longen vol teer uit. De Teer afkomstig uit de roetfilters van de auto’s die voorbij de slaapstad Arnhem sjeesden, zei ooit zal ik schoon genoeg zijn, zodat de bomen en de mensen het zullen overleven. Het roet uit de filters is vooral slecht voor de ademhaling van de mens en veroorzaakt vaak sterfte van de bomen en andere planten.

Teer dacht na en kwam op het idee om de website van de gemeente Arnhem te kijken en kwam daar bij budgetten uit. Teer opperde er is een speciale groen budget in Arnhem en over drie dagen is de presentatie om deze budget te verkrijgen, hiermee kunnen we mijn uitstoot compenseren. Stilte was meteen enthousiast en riep kunnen we meedoen? “Ja”, zei Teer “iedereen met een goed plan kan een budget krijgen om een van de vele parken te vernieuwen”. Mens was nog niet overtuigd, maar opperde dit kunnen we bereiken door misschien wat ideeën op papier te zetten. ”Jaaaaaa, Brainstormen”: riep Stilte. Teer pakte meteen de black board, memo’s en stiften erbij. Mens nam de leiding en zei we gaan 1 uur brainstormen. Kleine, grote, onmogelijke en mogelijke werden geroepen en opgeplakt op de black board.

Na een uur hadden ze 1001 ideeën! En waren ze toe aan koffie en een plasje. Deze ideeën werden verdeeld in categorieën: Haalbaar, misschien en niet haalbaar. Hier ging heel wat discussie overheen en uiteindelijk kwamen ze tot het uitwerken van een eetpark met een groene wall. Tijd om het plan even los te laten en naar huis te gaan, want het was al 17 uur. Nog maar één uur voor etenstijd.

De volgende ochtend kwamen Teer, Mens en Stilte weer bij elkaar. Het plan moest worden uitgewerkt in een projectplan en tekeningen om aan de gemeente gepresenteerd te worden. Stilte opperde om maar met het moeilijkste in hun idee te beginnen: de groene wall naast de grote zoefwegen om het geluid te dempen. Ze besloten te gaan voor een gazon bestaande uit gras die het hele jaar door groen is om de heuvel te bedekken. Uit de testen van de consumentenbond kwam deze soort gras als beste uit. Ook als die door veel mensen gebruikt wordt om op te voetballen, picknicken, in de zon liggen, etc.  Daarnaast dempt deze het geluid het best in vergelijking met een kale heuvel.

Voor het eetpark had Mens een briljant idee om ieder drie soorten eetbare planten te kiezen om urenlange discussie uit de weg te gaan. Er werd gekozen voor een combinatie van fruitbomen, kruiden en een groentetuintje. Om de kruidentuin en groentetuin te onderhouden namen ze contact op de met de twee scholen om de hoek. Beide scholen gaven aan graag hun biologielessen te willen gebruiken om de tuintjes te verzorgen door de verschillende klassen. Er werd afgesproken dat zodra het bekend zou zijn of ze het budget zouden krijgen er begonnen zou worden met de aanleg. Het plan was uitgewerkt en tevreden gingen ze naar huis.

De volgende dag gingen Teer, Stilte en Mens samen op weg naar het gemeentehuis om daar met de ambtenaren het plan te bespreken. Zij mochten als derde hun plan presenteren. De uitgewerkte plannen werden aan de ambtenaren voorgelegd in een PowerPointpresentatie. Het financieel plaatje was net binnen het budget. Na 10 presentaties gingen de 3 ambtenaren in beraad en kwamen tot het besluit dat Teer, Stilte en Mens het hele bedrag kregen om hun plan uit te voeren net als 4 andere teams. Dus dat was een goed teken. De commentaar van de ambtenaren was dat het een goed plan was en als gevolg had dat, dat Arnhem er weer wat groener uit zou zien en ook weer wat betere lucht zou zijn. De ambtenaren keken dan ook uit naar het hebben van zuurstofrijke longen en maakte meteen het geld over aan de drie-eenheid om het plan uit te voeren. Daarnaast werd een locatie aan het rand van Arnhem toegewezen, waar zuurstof meer dan nodig is en nog kaal was.

Tijd om het plan uit te voeren. Teer en Mens gingen naar de tuincentra en haalden daar allerlei bomen, hegjes en bloemen als hyacinten, viooltjes, etc. Stilte begon met het graven van gaten en Teer zette de boompjes neer. Na vier uur hard werken, keken Teer, Mens en Stilte naar elkaar en waren blij met het resultaat. De eerste deel stond er. De twee scholen werden uitgenodigd om de kruidentuin en groente park aan te leggen. De leerlingen hadden de grootste plezier in het inrichten van de twee tuinen.

Als laatste werd het gras over de heuvel gestrooid om het gazon te doen ontstaan. Na 3 maanden was alles klaar en werd het openingsfeest georganiseerd. De gemeenteambtenaren werden uitgenodigd om te komen kijken naar het parkje en de burgermeester beloofde het lintje te komen knippen.

Om 14 uur stond iedereen bij het park, de burgemeester gaf een korte speech en knipte het lintje door. Daarna wandelde de burgermeester samen met de rest van de genodigden een rondje door het park. Ambtenaar 1 vond het prachtig en Ambtenaar 2 vond het heerlijk de stilte die de Groene Wall veroorzaakte langs de grote doorgaande weg waar auto’s voorbij sjezende. Mens ging achter de Groene Wall staan en riep heerlijk nu is het stil genoeg om een boek te kunnen lezen in het park. En zo begon het leven in Arnhem ietsepietsie gezonder te worden voor de mensen die in de buurt van deze park woonden.


 

 

blog het leven Reizen

Soms ben ik een toerist

Ik houd ervan mezelf reiziger te noemen of te zeggen dat ik op reis ben in plaats van mezelf een...
Read More
Soms ben ik een toerist
blog Europa het leven Nederland Reizen

Van Gogh in Neunen

Deze zomer hoorde ik van twee kanten dat van Gogh vlak bij Eindhoven had gewoond. Herstelreizen deed een dagtocht naar...
Read More
Van Gogh in Neunen
blog het leven Nederland Reizen

NS wandelingen in Brabant

Toen ik neerstreek in Brabant werd ik lid van een wandelclub. Zo leer ik mensen en Brabant kennen dacht ik,...
Read More
NS wandelingen in Brabant
blog Europa het leven Nederland ondernemer Reizen

En toen was ik reisleider!

3 treinen en een bus moest ik hebben en dan zou ik bij de boot naar Ameland zijn waar mijn...
Read More
En toen was ik reisleider!
blog Europa het leven Nederland Reizen vrijwilligers

Hoe dicht ben jij bij homelessness?

In december 2017 ging ik eindelijk met Rokus Loopik mee op reis. Weliswaar niet naar New York waar hij het...
Read More
blog Europa het leven ondernemer Reizen

Digitale nomade en dan ben je vrij?

In 2013 toen ik bedacht dat ik wilde gaan reizen, kwam ik het begrip digitale nomade tegen. Ik verdiepte me...
Read More
Digitale nomade en dan ben je vrij?
blog Europa het leven Reizen

Kamperen in de vakantie een Nederlandse traditie die ik volgende keer oversla

Ik heb gewonnen de 2e prijs en mag voor halve prijs naar de Freedom X Fest in de Spaanse Pyreneeën....
Read More
Kamperen in de vakantie een Nederlandse traditie die ik volgende keer oversla
blog Nederland Reizen

3 redenen waarom je Schiphol by night wilt overslaan

Ik heb twee keer in mijn leven een vlucht gemist. Beide keren, omdat ik mee ging in de wensen van...
Read More
3 redenen waarom je Schiphol by night wilt overslaan
blog het leven Nederland Pacific Reizen

Ik wandel effe op blote voeten van Scheveningen naar Zandvoort

Na mijn horror ervaring met hardlopen op het strand was het tijd om kennis te maken met flink wandelen op...
Read More
Ik wandel effe op blote voeten van Scheveningen naar Zandvoort
blog Europa Nederland Pacific Reizen

Free walking tours met gids

Free walking tour Om meer te weten te komen over de stad waar je bent kun je een tour nemen....
Read More
Free walking tours met gids
Afrika Amerika Azie blog het leven ondernemer Reizen

10 dingen die ik wil doen voor ik 50 ben

Ik ben in 2017 40 geworden. Veel gedaan in die 40 jaar op aarde. Toch staat er nog veel op...
Read More
2 Replies
10 dingen die ik wil doen voor ik 50 ben
blog het leven Nederland Reizen

Hardlopen op zand, nooit, nooit meer!

Toen ik in 2014 terug kwam van Australië maakte ik kennis met een hardloopcoach die wat vrouwen op dinsdagochtend coachte...
Read More
2 Replies
blog het leven Reizen

Wat ik ontdekte aan Eindhoven toen ik er ging wonen

Desperate om een woning te vinden met huur onder de 700 euro per maand schreef ik me overal in. Elk...
Read More
Wat ik ontdekte aan Eindhoven toen ik er ging wonen
blog het leven Reizen

Wandelen, hoe begin je?

Ik wandel nu al 8 jaar lange afstanden. Het is een soort verslaving waar je niet meer vanaf komt. Ik...
Read More
Wandelen, hoe begin je?
blog het leven Reizen Social Media

Mandela van dromen

Soms komen er dingen op je pad. Zo werd ik door een vriendin geattendeerd op een Mandela waarin je elkaars...
Read More
Mandela van dromen
blog het leven Reizen

Giethoorn, het Nederlandse Venetië moet je gezien hebben

Vakantie in eigen land, dat zou ik vaker moeten doen. Om meteen het daad bij het woord te voegen zocht...
Read More
Giethoorn, het Nederlandse Venetië moet je gezien hebben
blog het leven ondernemer Reizen

Why I am a wanna be digital nomad and not a real one

I travel for periods with breaks between travels. I am not Always able to make money on the road. I...
Read More
Why I am a wanna be digital nomad and not a real one
Bedrijfseconomie blog het leven ondernemer Reizen

Pensioen, de uitgestelde idee waar we niet graag over nadenken

Het nieuws staat er vol van: weer een nieuwe regeling, verkeerd ingekochte aandelen door pensioenfondsen, werkgevers die ervan door gaan...
Read More
Pensioen, de uitgestelde idee waar we niet graag over nadenken
Bedrijfseconomie blog het leven ondernemer

Should face to face learning be compared to online learning

This essay was entered in the lifesaveressay contest in 2017. I experienced both face to face learning and online learning...
Read More
Should face to face learning be compared to online learning
Bedrijfseconomie blog het leven

De zuurstofrijkere longen in Arnhem

Dit sprookje is eerder ingediend in de sprookjeswedstrijd van Efteling en heeft niet gewonnen. Dus publiceer ik het hier. Het...
Read More
De zuurstofrijkere longen in Arnhem
{"slides_column":1,"slides_scroll":1,"dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":2000,"speed":300}
Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLDutch
en_USEnglish nl_NLDutch