Dit artikel was gepubliceerd op het online platform Atria ontmoet!

Guiselaine

Zeg je gaat je (werkend) leven een tijdje reizend voortzettend, dan komen bij de meeste mensen droombeelden van reizen tevoorschijn. Voor een deel geldt dit inderdaad – je gaat naar exotisch oorden en je geniet hopelijk van de nieuwe omgevingen- zijn er toch een aantal wezenlijke verschillen:

  • Als digital nomad werk je onderweg, dus je bent niet constant aan het toeren en luieren op het strand;
  • Omdat je voor langere tijd reist, is je budget kleiner en doe je het dus met minder luxe: lopen in plaats van een taxi nemen, niet iedere dag uit eten (tenzij dat goedkoper is dan zelf koken) en verblijven in goedkopere accommodaties;
  • Je blijft langer op een plek waardoor je in langzamer tempo je omgeving verkent en een semi local wordt die bijvoorbeeld in de winkel herkend wordt;
  • En ja inderdaad je gaat -tenminste ik dan- leven in een slower pace. Niet meer tien uur per dag achter je laptop werken, maar maximaal vier uur. En al het werk dat zonder laptop kan (nadenkwerk, schrijfwerk), ook zonder laptop doen op bijzondere plekken als botanische tuinen en strand.

Hoe voelt zo’n leven

Het korte antwoord: over het algemeen heerlijk. Je hebt vrijheid en geniet meer van het leven, tenminste ik. Ik heb ook wel de discipline om te werken als het nodig is op mooie locaties.

Je ontmoet jezelf

Daarnaast moet je wel met jezelf kunnen opschieten, aangezien je de hele tijd in je eigen gezelschap verkeert. Als je alleen reist heb je als je er open voor staat zo contact met anderen en hele leuke gesprekken of reisgezelschap om iets te ondernemen. Hierbij is wel van belang dat je je intuïtie goed gebruikt en je hersenen, en als iets niet goed voelt niet doen. Ook is het belangrijk dat als dat nodig is je tijd neemt om alleen te zijn. Er gebeurt veel op zo’n dag en om dat van je af te zetten/verwerken is het handig om een dagboek bij te houden, want het is vaak niet mogelijk om tegen iemand aan te kletsen over beslissingen die je moet nemen of om gebeurtenissen te bespreken.

Wie zijn die digitale nomads?

Doordat er steeds meer singles zijn zie je dat steeds meer vrouwen alleen op reis gaan, vaak nog vooral naar ‘veilige’ landen voor een korte periode. Maar steeds vaker kiezen ze voor reizen verder weg en voor een langere periode. De ‘locatie independent entrepreneur’ of ‘digital nomad’ is op dit moment nog een mannenaangelegenheid, maar er komen steeds meer vrouwen die voor dit leven kiezen.

Klanten

Klanten werven is vooral in het begin moeilijk: hoe overtuig je mensen dat je niet op vakantie bent en ook echt aan het werk bent in het paradijs? In het begin maakte ik de fout veel foto’s van mijn omgeving te delen, en maar weinig werkgerelateerde foto’s. Dus nu deel ik ook de in mijn ogen wat saaie foto’s van mij aan het werk in de verre oorden. En ik gebruik mijn blog en social media om regelmatig te laten weten dat ik ruimte heb voor nieuwe opdrachten.

De voordelen van dit leven

Wat zo’n leven naast vrijheid en ruimte om na te denken geeft is voor iedereen anders. Voor mij is het een interne kennismaking met mezelf en de mogelijkheid om een aantal dingen in mijn leven te verbeteren. Zou ik dit ook thuis kunnen? Misschien en misschien ook niet. Ik was al bezig veranderingen in mijn leven aan te brengen, maar denk dat het reizen dit proces wel versnelt.

Toekomst

Hoe lang ik blijf reizen en waar ik terecht kom is soms zelfs voor mij een verrassing. Wat ik wel weet over mijn reizen is dat ik minder toeristische paden volg en soms blijf ik langere tijd op een bepaalde plek. Plekken die me bevallen, zoals in Adelaide en Bali. Vaak gaat het vanzelf wel weer kriebelen om verder te reizen. Het is verstandig om niet teveel van te voren vast te leggen, waardoor je de vrijheid hebt om te gaan of te blijven op een plek.

Guiselaine Capella heeft in november 2013 besloten haar leven een tijdje reizend door te brengen. Ze heeft alles verkocht en reist nu met haar bedrijf de wereld rond. Onderweg geniet ze van de mooie omgevingen en de wereld, maakt ze opnieuw kennis met zichzelf en daarnaast maakt ze WordPress websites voor mensen, geeft ze workshops in Google Analytics, Hootsuite en Excel en doet ze analyses in SPSS.

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *