Gastblog door David Marques Ferreira 

Wanneer we spreken over automatisering, denk je vooral aan bedrijven die geld besparen, meer winst maken of tijd besparen. Hoewel dat waar is vanuit bedrijfsperspectief, voor de mensen die het eigenlijke werk doen, gaat het over het werk gedaan krijgen, de tijd die bespaard wordt, de fouten die vermeden worden, de repetitieve verveling die ontdoken wordt, en tijd voor nieuwe uitdagingen. Voor mij heeft het te maken met mensen. Dat mensen bepaalde delen van hun werk, dat niet zo interessant zouden zijn, niet meer hoeven te doen, de mens die bevrijd wordt, de motivatie en inspiratie om meer creatief werk te doen. Automatiseren van jouw werk kan alle vormen aannemen, en kan veel verschillende redenen en motivaties hebben. De ideale versie is in de meeste gevallen een aantal van die taken nooit meer hoeven uit te voeren.

Wat zijn sommige van de niet-zo-voor de hand liggende gevolgen voor ons, mensen, bij automatisering? Verslaving In mijn ervaring, als je eenmaal begint met het creëren van tools, bespaart het je uren aan projecten, en met minder druk om dingen af te maken, zul je op zoek gaan naar nog kleinere taken om te automatiseren. Het eindigt nooit. Je zult elke taak zien als abstract en als een potentieel nieuw project om aan te pakken en te verwijderen uit je reguliere taken. Dan de eenvoudige dingen thuis, dan eenvoudige dingen in het verkeer en bij het lezen van het nieuws, en ja … zelfs als het automatiseren: het automatiseren van de automatisering. Dan wordt laat werken eigenlijk heel leuk!

Verveling Als je als werknemer aanwezig moet zijn om ‘uren te maken, kan men je als inactief zien op het moment  dat je veel tijd gaat besparen. Je zou je zelfs schuldig kunnen gaan voelen op sommige momenten. Je kunt te maken krijgen met minder interessante, nog meer saaie dingen. Tenzij je een promotie krijgt om aan nieuwe, meer interessante dingen te werken of als je een dag in de week thuis kunt werken. Dan kun je al je geautomatiseerde taken voor die dag groeperen of misschien zelfs nog wat meer automatiseren.

Geduld en teleurstelling De visie van het hebben van een hoop extra vrije tijd is altijd aanwezig, maar in werkelijkheid duurt dit een tijdje. Je krijgt nieuwe taken te doen, nieuwe dingen te leren, ontdekt nieuwe dingen om te integreren en te automatiseren. Het kost veel tijd voordat je dingen echt kunt ‘Zien gebeuren’ omdat je geautomatiseerd hebt, zonder enige handmatige werk of verder te hoeven werken aan uw geautomatiseerde systeem. En zelfs dan zijn er misschien nieuwe taken die niet passen in jouw systeem en die handmatig gedaan moeten worden. Probeer hierop te anticiperen.

Lost in semi-translation Wanneer je in de state of mind van automatisering bent, is het moeilijk in het begin om anderen mee te krijgen in uw enthousiasme. Je zult spreken in meer abstracte termen, in het verre visies voor sommigen. Ja, ze denken dat het cool is en hebben een aantal ideeën, maar waarschijnlijk zullen ze niet eens de helft begrijpen van wat je zegt. Het moet eerst bij hen dagen voordat ze de mindset aannemen en in die richting beginnen te bewegen en ook verslaafd raken.

Geluk, dan Onzekerheid Ja, hoe cool zou het zijn om een klant of collega met een nieuwe tool of eliminatie van een aantal saaie taken te verrassen? Ze zouden zeker blij zijn om te kunnen concentreren op andere taken, een beetje minder druk of meer tijd hebben. Ze zullen waarschijnlijk zelfs een aantal suggesties hebben om wat meer taken te elimineren. Voor freelancers en ondernemers is het eigenlijk alleen maar blijheid, echter in het geval van werknemers, hoe meer je dat doet, hoe dichter ze bij het besef komen: wat als op een dag de helft van mijn werk niet meer nodig is? Wat als ze een collega ontslaan en ik meer taken te doen krijg? Ik zou zeggen: “The sky is the limit” en veel is mogelijk te automatiseren, zelfs zonder te kunnen programmeren. Het zal zich uitbetalen, in tijd of geld, in vrijheid. Dat hangt natuurlijk af van wat jij, je baas of klanten bereid zijn te investeren. Wanneer je deze mindset aanneemt, zul je kansen zien. Het “wat” vindt een ‘hoe’!

Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *