Sprookje Efteling

Dit sprookje is eerder ingediend in de sprookjeswedstrijd van Efteling en heeft niet gewonnen. Dus publiceer ik het hier. Het was mijn eerste poging een sprookje te schrijven.

Eens is er een wonderlijk wereld vol met reizen en mooie natuur. Dit droomde Stilte, diegene die in de herrie van Arnhem moesten overleven. In Arnhem wordt de stilte vooral onderbroken door de auto’s op de doorgaande wegen. De inwoners van deze slaapstad werken vooral in de 4 grote Randstadsteden: Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Rotterdam.

Stilte keek eens om zich heen en zag parkeerplekken, hoge gebouwen en wegen en vroeg zich af hoeveel roetstof Mens nog in zijn leven moest pikken. Mens dacht na en hoestte nog een paar keer zijn longen vol teer uit. De Teer afkomstig uit de roetfilters van de auto’s die voorbij de slaapstad Arnhem sjeesden, zei ooit zal ik schoon genoeg zijn, zodat de bomen en de mensen het zullen overleven. Het roet uit de filters is vooral slecht voor de ademhaling van de mens en veroorzaakt vaak sterfte van de bomen en andere planten.

Teer dacht na en kwam op het idee om de website van de gemeente Arnhem te kijken en kwam daar bij budgetten uit. Teer opperde er is een speciale groen budget in Arnhem en over drie dagen is de presentatie om deze budget te verkrijgen, hiermee kunnen we mijn uitstoot compenseren. Stilte was meteen enthousiast en riep kunnen we meedoen? “Ja”, zei Teer “iedereen met een goed plan kan een budget krijgen om een van de vele parken te vernieuwen”. Mens was nog niet overtuigd, maar opperde dit kunnen we bereiken door misschien wat ideeën op papier te zetten. ”Jaaaaaa, Brainstormen”: riep Stilte. Teer pakte meteen de black board, memo’s en stiften erbij. Mens nam de leiding en zei we gaan 1 uur brainstormen. Kleine, grote, onmogelijke en mogelijke werden geroepen en opgeplakt op de black board.

Na een uur hadden ze 1001 ideeën! En waren ze toe aan koffie en een plasje. Deze ideeën werden verdeeld in categorieën: Haalbaar, misschien en niet haalbaar. Hier ging heel wat discussie overheen en uiteindelijk kwamen ze tot het uitwerken van een eetpark met een groene wall. Tijd om het plan even los te laten en naar huis te gaan, want het was al 17 uur. Nog maar één uur voor etenstijd.

De volgende ochtend kwamen Teer, Mens en Stilte weer bij elkaar. Het plan moest worden uitgewerkt in een projectplan en tekeningen om aan de gemeente gepresenteerd te worden. Stilte opperde om maar met het moeilijkste in hun idee te beginnen: de groene wall naast de grote zoefwegen om het geluid te dempen. Ze besloten te gaan voor een gazon bestaande uit gras die het hele jaar door groen is om de heuvel te bedekken. Uit de testen van de consumentenbond kwam deze soort gras als beste uit. Ook als die door veel mensen gebruikt wordt om op te voetballen, picknicken, in de zon liggen, etc.  Daarnaast dempt deze het geluid het best in vergelijking met een kale heuvel.

Voor het eetpark had Mens een briljant idee om ieder drie soorten eetbare planten te kiezen om urenlange discussie uit de weg te gaan. Er werd gekozen voor een combinatie van fruitbomen, kruiden en een groentetuintje. Om de kruidentuin en groentetuin te onderhouden namen ze contact op de met de twee scholen om de hoek. Beide scholen gaven aan graag hun biologielessen te willen gebruiken om de tuintjes te verzorgen door de verschillende klassen. Er werd afgesproken dat zodra het bekend zou zijn of ze het budget zouden krijgen er begonnen zou worden met de aanleg. Het plan was uitgewerkt en tevreden gingen ze naar huis.

De volgende dag gingen Teer, Stilte en Mens samen op weg naar het gemeentehuis om daar met de ambtenaren het plan te bespreken. Zij mochten als derde hun plan presenteren. De uitgewerkte plannen werden aan de ambtenaren voorgelegd in een PowerPointpresentatie. Het financieel plaatje was net binnen het budget. Na 10 presentaties gingen de 3 ambtenaren in beraad en kwamen tot het besluit dat Teer, Stilte en Mens het hele bedrag kregen om hun plan uit te voeren net als 4 andere teams. Dus dat was een goed teken. De commentaar van de ambtenaren was dat het een goed plan was en als gevolg had dat, dat Arnhem er weer wat groener uit zou zien en ook weer wat betere lucht zou zijn. De ambtenaren keken dan ook uit naar het hebben van zuurstofrijke longen en maakte meteen het geld over aan de drie-eenheid om het plan uit te voeren. Daarnaast werd een locatie aan het rand van Arnhem toegewezen, waar zuurstof meer dan nodig is en nog kaal was.

Tijd om het plan uit te voeren. Teer en Mens gingen naar de tuincentra en haalden daar allerlei bomen, hegjes en bloemen als hyacinten, viooltjes, etc. Stilte begon met het graven van gaten en Teer zette de boompjes neer. Na vier uur hard werken, keken Teer, Mens en Stilte naar elkaar en waren blij met het resultaat. De eerste deel stond er. De twee scholen werden uitgenodigd om de kruidentuin en groente park aan te leggen. De leerlingen hadden de grootste plezier in het inrichten van de twee tuinen.

Als laatste werd het gras over de heuvel gestrooid om het gazon te doen ontstaan. Na 3 maanden was alles klaar en werd het openingsfeest georganiseerd. De gemeenteambtenaren werden uitgenodigd om te komen kijken naar het parkje en de burgermeester beloofde het lintje te komen knippen.

Om 14 uur stond iedereen bij het park, de burgemeester gaf een korte speech en knipte het lintje door. Daarna wandelde de burgermeester samen met de rest van de genodigden een rondje door het park. Ambtenaar 1 vond het prachtig en Ambtenaar 2 vond het heerlijk de stilte die de Groene Wall veroorzaakte langs de grote doorgaande weg waar auto’s voorbij sjezende. Mens ging achter de Groene Wall staan en riep heerlijk nu is het stil genoeg om een boek te kunnen lezen in het park. En zo begon het leven in Arnhem ietsepietsie gezonder te worden voor de mensen die in de buurt van deze park woonden.

[subscribe2]

 

Big data data Onderzoek Statistiek

Statistiek en het sociale leven

  Toepassing van statistiek en wiskunde worden veelal geassocieerd met onderwerpen die geschikt zijn voor de natuurwetenschappelijke benadering van onderzoek....
Read More
Statistiek en het sociale leven
Blog data Onderzoek

7 manieren om onder een enquete deelname uit te komen

Niet iedereen zit te wachten om mee te doen aan een enquête. Velen geven een smoes en hopen dan eronderuit...
Read More
7 manieren om onder een enquete deelname uit te komen
Blog data Onderzoek Statistiek

Keuze van survey vragen

In de onderzoekspraktijk wordt vaak gekozen voor een survey. Dit betekent dat vragen moeten worden geformuleerd. Dit lijkt een simpele...
Read More
Keuze van survey vragen
Blog ondernemer Onderzoek

Wat komt er kijken bij het ontwikkelen van een app?

Ontwikkelen van een app? Vorig jaar is de app Reality Keeper die ik samen met Maarten en David heb ontwikkeld...
Read More
Wat komt er kijken bij het ontwikkelen van een app?
Blog data het leven Onderzoek Statistiek

Beslisboom gebruiken om te bepalen waar ik naar toe ga

Keuzes Het leven zit vol keuzes en dit kan stress veroorzaken. Als je een bepaalde keuze maakt sluit dat een...
Read More
Beslisboom gebruiken om te bepalen waar ik naar toe ga
Blog data Onderzoek Statistiek

Willem Ruis-show: welke deur kies ik?

In 1963 is in Amerika de spelshow “Let’s make a deal” voor het eerst uitgezonden op TV. In deze TV-show...
Read More
Willem Ruis-show: welke deur kies ik?
Blog data Onderzoek Statistiek

Wat is statistiek?

Statistiek Statistiek is de wetenschap van kennis opdoen op basis van data. Data zijn numerieke (of kwalitatieve) beschrijvingen en gegevens...
Read More
Wat is statistiek?
Blog Onderzoek Statistiek

Welk type survey kies ik?

Types survey Vragenlijsten worden veel gebruikt om informatie te verzamelen bij onderzoek. Een vragenlijst bestaat echter in vele vormen. Dus...
Read More
Bedrijfseconomie Blog data ondernemer

Administratie als zzp’er

Opzetten administratie Als je een bedrijf opzet moet je administratie doen. Dit kan in het begin overweldigend zijn zeker als...
Read More
Administratie als zzp’er
Bedrijfseconomie Excel

Inzicht in je geld

Inzicht in je geld Wie wil er niet meer inzicht in zijn of haar geld? Weten wat er binnen komt...
Read More
Inzicht in je geld
Big data data Onderzoek Statistiek

De belangrijkste Podcast over data

Als je meer wilt weten over data. Dat kan van analyse, visualiseren tot privacy dan kan je in boeken duiken...
Read More
De belangrijkste Podcast over data
Bedrijfseconomie data Excel ondernemer

Gewerkte uren bijhouden in Excel

Voor de belastingdienst moet je bijhouden hoeveel uur je besteed aan je bedrijf om aan de urencriterium te voldoen. Ook...
Read More
Gewerkte uren bijhouden in Excel
data Excel het leven Onderzoek

Je gezondheid bijhouden in Excel

Heb je soms dat je een tijdje niet goed slaapt? Of stress door werk? Dan is het goed om een...
Read More
Je gezondheid bijhouden in Excel
Bedrijfseconomie Excel ondernemer

Declaratieformulier maken in Excel

Soms moet je kosten declareren bij anderen. Dan is het handig om Excel te gebruiken. Nog handiger is als je...
Read More
Declaratieformulier maken in Excel
Bedrijfseconomie Blog Excel ondernemer

Facturen maken in Excel

Als je geen boekhoudprogramma hebt die facturen maakt. Kan je dit in Word of Excel doen. In Word heb je...
Read More
Facturen maken in Excel
Bedrijfseconomie Blog data ondernemer

Administratie doen in Excel

Als je start heb je waarschijnlijk nog geen boekhoudprogramma of je bent een fan van Excel of zelf bijhouden van...
Read More
Administratie doen in Excel
Blog data Onderzoek Statistiek

Open data, waar vind ik dat?

Open data Open data is vrij beschikbare informatie. Dit is meestal informatie van overheid of semioverheidsinstanties. Vaak is in de...
Read More
Open data, waar vind ik dat?
Bedrijfseconomie data ondernemer Onderzoek

Telefonisch interviewen doen of niet?

Ik beken meteen ik heb een hekel aan de telefoon. Ik handel liever dingen ad per mail of berichtjes. Toch...
Read More
Telefonisch interviewen doen of niet?
Bedrijfseconomie het leven

Briefcorrespondentie, wat voor impact heeft het?

Ik ben het boek I will Always write you back aan het lezen. Ik heb het nog niet uit, maar...
Read More
Briefcorrespondentie, wat voor impact heeft het?
het leven

Soms ben ik een toerist

Ik houd ervan mezelf reiziger te noemen of te zeggen dat ik op reis ben in plaats van mezelf een...
Read More
Soms ben ik een toerist
{"slides_column":1,"slides_scroll":1,"dots":"true","arrows":"true","autoplay":"true","autoplay_interval":2000,"speed":300}
Please follow and like us:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *